F-gascertificaat BRL100

Niet iedereen mag zomaar een split warmtepomp of airco installeren. Als monteur moet je hier een geschikt F-gassen certificaat voor hebben. Daarnaast moet je als bedrijf een bedrijfscertificaat hebben. Verhees en van Dijk is een gecertificeerd bedrijf.  Dit houd in dat Verhees en van Dijk werkzaamheden mag uitvoeren aan toestellen waarin F-gassen aanwezig zijn.

 

Wat zijn F-gassen?

F-gassen zijn gassen die je onder andere vindt in aircosystemen, koelsystemen en warmtepompsystemen. Vanwege het schadelijke karakter voor het broeikaseffect, zijn er Europese wetten opgesteld over het werken met F-gassen.

In koelsystemen wordt warmte verplaatst. Neem bijvoorbeeld een koelkast: wanneer je een product in de koelkast zet wordt de warmte daaraan onttrokken. Deze warmte wordt vervolgens aan de achterkant van de koelkast afgegeven. Koelkast, koelcel, airco: allemaal werken ze volgens dit principe.

De koeling wordt bereikt door middel van een koelcyclus, waarbij gebruik wordt gemaakt van koelmiddel dat bij lage temperaturen verdampt. Deze damp staat onder hoge druk, waardoor de temperatuur weer stijgt. De condensor zorgt vervolgens voor koeling, waarna het proces opnieuw begint.

 Synthetische koudemiddelen (ook wel F-gassen genoemd)  zijn de meest gebruikte koudemiddelen, maar zijn uiterst schadelijk voor het milieu. Daarom zullen synthetische koudemiddelen de komende jaren geleidelijk worden verboden. Tot dan toe vereiste de toepasselijke Europese wetgeving dat u een F-gascertificaat moet beheersen. Zonder dit certificaat mag u geen werkzaamheden uitvoeren aan toestellen waarin F-gassen aanwezig zijn.