Staalframewoning met EPC van -0,05

Geavanceerd installatieontwerp woning Rijswijk resulteert in EPC van -0,05: een energiewinst van meer dan 100%

Voor een staalframewoning in Rijswijk hebben wij, in een unieke samenwerking met Rensa Techniek in Doetinchem en Baas Architecten in Tilburg, de engineering verzorgd van de complete installaties en natuurlijk voor de installatie gezorgd. Mede door ons installatieontwerp is de EPC berekening voor deze woning uitgekomen op -0,05 !!! Een supermooi resultaat en voorbeeldproject zoals het in de nabije toekomst standaard moet worden.

Woningen moeten vanaf 01-01-2015 voldoen aan een EPC-eis van 0,4. Deze eisen worden de komende jaren verder aangescherpt. De woning in Rijswijk voldoet nu dus al ruimschoots aan de strengere eisen die in de toekomst gesteld gaan worden.

De energieprestatiecoëfficiënt (EPC) drukt uit hoe energiezuinig een gebouw is. De waarde 1,0 is ongeveer wat een gemiddelde woning in 1990 presteerde. Een woning met een EPC van 0,4 gebruikt dus nog maar 40% van de energie die zo'n woning twintig jaar terug gebruikt zou hebben. De waarde van -0,05 betekent dus dat de woning meer energie oplevert dan gebruikt. Een energiewinst van meer dan 100%!

In de staalframewoning, die gebouwd wordt door Hartman Bouwbedrijf Heusden op basis van een Nedframe staalframe, hebben we een uitgekiende combinatie van installaties verwerkt om zo het optimale resultaat te verkrijgen.

De installatie bestaat o.a. uit de volgende onderdelen:

Warmeterugwinningsunit Zehnder WHR 960 met Artic koelmodule

Deze compacte warmteterugwinunit is ontwikkeld voor toepassing van balansventilatiesystemen. De lucht die wordt aangezogen geeft zijn warmte af aan de, geheel gescheiden en gefilterde, verse luchttoevoer. Door het hoge rendement is naverwarming niet noodzakelijk. Hierdoor kan zonder hinderlijke tocht, maar ook zonder geluidsoverdracht (van en naar buiten) adequaat worden geventileerd. Zodoende kan een comfortabel binnenklimaat worden gerealiseerd. In deze woning is de WTW-unit uitgebreid met de Comfortunit Artic voor koeling.

Nefit Enviline monovalente warmte pomp gecombineerd met een zonneboiler van 400 liter

Een volledig elektrische oplossing. Met 80% schone energie uit buitenlucht (de buitenunit is op het dak geplaatst) levert de EnviLine split warmtepomp een enorme besparing op. Een aparte airco en een cv-ketel zijn niet nodig, een gasaansluiting evenmin. EnviLine werkt volledig op elektriciteit en is in combinatie met een PV-systeem tot 100% duurzaam.

In tegenstelling tot de meeste warmtepompen haalt Nefit EnviLine zelfs bij -20°C nog warmte uit de buitenlucht. Onder Nederlandse omstandigheden zal de warmtepomp dus altijd aan het werk zijn.

26 Zonnepanelen

Voor de benodigde elektriciteit zorgen 26 zonnepanelen op het dak. De panelen van ieder 270 Wp leveren in totaal maar liefst 6.000 kWh per jaar.

Met het ontwerp en de plaatsing van deze installaties hebben we laten zien dat Verhees en Van Dijk voorop loopt in energiezuinig bouwen. Daardoor gaat energiebesparing, kostenbesparing en comfort perfect samen.

Als u ook toekomstgericht energiezuinig bouwen wilt bouwen, neem dan contact met ons op, we maken graag een voorstel voor u.