Demowoning Groote Hoeven Someren, duurzaam en circulair

De wens is dat Nederland in 2050 een circulaire economie heeft. In een circulaire economie worden producten en materialen hergebruikt en behouden grondstoffen hun waarde. De gemeente Someren voert actief beleid om al zo veel als het kan circulair te werken en te denken. De nieuwe wijk Groote Hoeven wordt een wijk met groene woningen. Gasloos, duurzaam en cradle-to-cradle. En met regenwateropvang op de eigen kavel.

Verhees en van Dijk is geselecteerd om in de demowoning alle duurzame en circulaire installaties te verzorgen. De demowoning wordt gerealiseerd als staalframewoning. Een staalframewoning maakt snel bouwen mogelijk en biedt een grote vrijheid in zowel het ontwerpen van de woning als in de gevelafwerking. Bij deze woning is van beide vrijheden volop gebruik gemaakt. In de woning komen o.a. de volgende installaties:

Stiebel Eltron WPL 17 IKCS lucht/water warmtepomp (binnen opstelling)

De lucht/water-warmtepomp, die binnen staat en geen buitendeel heeft, wordt door een stil werkende ventilator gevoed met buitenlucht. Er zijn geen grote buitendelen maar de twee netjes weggewerkte gevelroosters zijn voldoende om deze woning van voldoende warmte en warmwater te voorzien.

Een warmtewisselaar onttrekt energie aan de ingevoerde buitenlucht, die door de warmtepomp in bruikbare warmte voor de woning omgezet wordt. Zelfs bij ijzige temperaturen tot –20 °C werkt de lucht/water-warmtepomp nog efficiënt en zuinig en maakt ze indruk met zeer hoge rendementen (COP). Tevens kan deze krachtpatser het woonhuis comfortabel voorzien van vloerkoeling.

Vloerverwarming met zoneregeling

Op de begane grond en de verdieping werken we met vloerverwarming op tackerplaat. Op de isolerende tackerplaat monteren we de slangen in een slakkenhuispatroon.

Met de moderne regeltechniek van de zoneregeling kunnen alle ruimtes individueel verwarmd worden, waarbij comfort en kostenbesparing hand-in-hand gaan.

Zehnder ComfoAir Q450 ventilatiesysteem met warmteterugwinning.

Daarnaast verzorgen wij in de woning ook de gebalanceerde ventilatie, een Zehnder ComfoAir Q450 gecombineerd met het HybalansPlus ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Omdat we tegenwoordig praktisch kierdicht bouwen (om zo energiezuinig mogelijk te zijn) is een goede ventilatie van groot belang voor een gezond binnenklimaat.

Rockflow hemelwaterinfiltratiesysteem

Het hemelwatersysteem wordt gescheiden uitgevoerd; voor de hemelwaterafvoer hebben wij een Rockflow infiltratiesysteem opgenomen voor de infiltratie van het hemelwater op het perceel.

Loodgieterswerk.

Uiteraard zorgen we in deze woning ook voor de installatie van de riolering en al het loodgieterswerk.

 

Na oplevering is de woning te bezichtigen en doet dan dienst als realistische demowoning