Gasketelwet op 1-10 in werking: zelf je cv-ketel installeren of repareren mag straks niet meer

Op 1 oktober is het wettelijk stelsel voor werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties in werking getreden. Vanaf 1 april 2022 moeten bedrijven gecertificeerd zijn om cv-ketels, gashaarden en geisers te mogen plaatsen, onderhouden of repareren. Het nieuwe stelsel moet ervoor zorgen dat het aantal ongevallen door koolmonoxide omlaag gaat.

Nieuwe gasketelwet op 1 oktober in werking

Verhees en van Dijk voldoet nu al aan alle eisen en onze installatie- en onderhoudsmonteurs zijn uiterst vakbekwaam en worden regelmatig bijgeschoold, twee van onze onderhoudsmonteurs hebben onlangs hun nieuwe certificering gehaald. Zo bent u bij ons verzekerd van een deskundig en veilig onderhoud aan uw verwarmingsketel.

Consumenten en zakelijke opdrachtgevers mogen straks alleen nog een gecertificeerd bedrijf inschakelen om werkzaamheden aan gasverbrandingstoestellen uit te voeren.

De wet moet ervoor zorgen dat het aantal ongevallen door koolmonoxide omlaag gaat. Volgens de brandweer overlijden in Nederland gemiddeld 10 tot 15 personen per jaar door koolmonoxidevergiftiging. Per jaar belanden enkele honderden Nederlanders in het ziekenhuis door koolmonoxide, een reukloos verbrandingsgas dat kan vrijkomen bij verbrandingsinstallaties. De oorzaak is bijna altijd geen of ondeskundig onderhoud!

Geldig certificaat wordt verplicht

Vanaf 1 april 2022 mogen bedrijven zonder een geldig certificaat geen werkzaamheden meer aan gasverbrandingsinstallaties uitvoeren. Ze zijn in overtreding wanneer ze dat wel doen. Ook degene die opdracht geeft aan een niet-gecertificeerd bedrijf is vanaf 1 april 2022 in overtreding. Woningbezitters, gebouweigenaren, huurders en verhuurders moeten er dus goed op toezien dat ze een gecertificeerd bedrijf inschakelen. De kans is aanwezig dat verzekeraars op een zeker moment als voorwaarde stellen dat een gasketel door een gecertificeerd bedrijf moet zijn onderhouden, wil een bewoner aanspraak maken op uitkering bij brand of andere schade.

Om de sector voldoende tijd te geven om zich op het stelsel voor te bereiden geldt vanaf 1 oktober 2020 een overgangsperiode van anderhalf jaar.